Astăzi 27 iulie a fost vandalizată statuia liderului bolșevic de la Moldexpo. Lenin a fost acoperit din cap până în picioare cu vopsea galbenă. #diez vă prezintă care au fost ultimile vandalizări din lume.
# Memorialul Lincoln, Washington DC, SUA
După Lenin de la Moldexpo, statuia celui de-al 16-lea președinte american Abraham Lincoln a fost vandalizat ieri. Lucrătorii memorialului au descoperti stropi de vopsea verde pe suprafața statuiei, în jurul orei 01:30. Infractorii nu au fost identificați, iar memorialul va fi închis pentru vizitatori, până totul nu va fi curățat.
# Statuia Gânditorul, Buenos Aires, Argentina
Una din statuile faimosului sculptor Auguste Rodin ”Gânditorul” a fost pulverizată cu vopsea roză chiar anul trecut în orașul Buenos Aires, Argentina. Cele mai mari daune nu au fost aduse de vandalizatori, dar de colaboratorii administrației locale, care au început voluntar să curețe statuia cu apă. Pagubele aduse Gânditorului sunt ireversibile. Culoarea originală albastră nu va mai putea fi restaurată.
# Marilyn Monroe, Chicago, SUA
Tot în 2011 una din cele mai urâte statui din lume, 10 metri de Marylin Monroe, au fost stropite cu vopsea roșie. Poliția a deschis un raport de vandalism, iar inculpatul era bănuit un artist de street-art. Autorul statuii este sculptorul din New Jersey Seward Johnson.
# Super eroii sovietici, Sofia, Bulgaria
Nu este pentru prima dată când statuia lui Lenin de la Moldexpo a fost vandalizat. Liderul bolșevic din Dondușeni a fost dezmembrat. Se prea poate că aceste incidente au loc din cauza unor porniri împotriva la tot ce a mai rămas sovietic la noi în țară. Dar exemplul Bulgariei poate inspira mai mult decât simpla vopsea galbenă pe o statuie. Statuia soldaților sovietici care au eliberat orașul Sofia în 1944, a avut parte de un update 2.0 Aceștia au devenit: Superman, Ronald McDonald, Santa Claus și alte personalități din cultura pop. Iar la baza statuii a fost scris ”În rând cu timpurile!”. Deși acțiunea fost condamnată de autorități, actul de ”vandalism” a devenit foarte popular în lumea virtuală.