Paginile de pe Facebook pentru a fi eficiente ar trebui să creeze comunităţi în jurul lor. Astfel încât membrii acestei comunităţi să aibă un plus de valoare nu doar informaţie băgată pe gât.
Expertul în comunicare pe net, Rich Gorman, reiterează sfaturi de conduită pentru adminii paginilor de Facebook, care le spun şi eu atunci când persoanele mă întreabă cum să facă.
Acesta sunt câteva reguli de conduită:
#1. Cererea de like-uri
Pe multe pagini, probabil, aţi văzut mesaje de genul: “Pune like dacă eşti de acord, dacă îţi place Djokovic faceţi share, dacă vrei să dăm toată informaţia, puneţi 40 de like-uri la următoarea postare”
Like-ul e cel mai uşor cuantificabil instrument de pe Facebook, de aceea, mulţi îl folosesc, însă mai mulţi îl abuzează.
La postări de genul pe care le-am scris mai sus, singurul avantaj e că îl face pe utilizator să facă ceva, însă asta nu are niciun efect asupra utilizatorului. El poate pune like, dar nu îţi va cumpăra produsul.
Dacă acest fel de postări sunt folosite prea mult, utilizatorul va face pur şi simplu Unlike şi gata, fără “pune like dacă crezi că-i cald afară.”
Paginile trebuie să ofere ceva mai valoros pentru ca utilizatorul să ofere un feedback calitativ, nu doar cantitativ.
#2. Câte actualizări pe zi ar trebui
Adminii paginilor trebuie să se întrebe ce anume vor ei să transmită, pentru că dacă vor umple news feed-ul fanilor săi cu multă informaţie, atunci în scurt timp, vor rămâne cu mai puţini fani.
Nimeni nu vrea să ştie tot despre ceva, utilizatorii vor să afle ceva interesant sau folositor, de aceea au şi pus like la pagină.
Astfel dacă paginile păstrează între una şi patru postări pe zi, a câte trei ore distanţă, atunci e ok. Dacă trec de această limită, atunci au o problemă.
Admin-ul înainte să posteze ceva, ar trebui să se întrebe, “cum asta i-ar interesa pe fanii paginii mele, şi dacă ai vedea această actualizare, ai interacţiona cu ea, sau vei face scroll mai departe?”
#3. Cum folosim hashtag-urile
Unele pagini le folosesc, altele deloc. De asemenea mulţi utilizatori Instagram îl folosesc exagerat de mult.
De ex: #eu #sunt #la #piscină #şi #iubesc #vara #asta #summer #2013, #euîsşeamaifainăaltacaminenui
Genul acesta de actualizări pe Facebook, dar şi pe instagram vor speria fanii sau urmăritorii. Hashtag-ul trebuie folosit doar la lucruri care ar fi căutate sau importante.
De ex: Edward #Snowden pleacă din Rusia
De ce nu punem hashtag la Edward, pentru că nimeni dacă va vrea să citească ceva despre Snowden nu va da doar prenumele în căutare, de asemenea şi la Rusia, persoanele care vor căuta #Rusia, nu neapărat le pasă de #Snowden. În schimb #Snowden e cel ce este căutat, despre care se vorbeşte, şi care ar face hashtag-ul folosit, eficient.
Astfel şi la actualizări, gândiţi-vă la context, şi la relevanţă.
#4. Cum reacţionează paginile la Dezastre naturale sau naţionale
De multe ori, paginile de brand, vor posta lucruri legate de dezastre care nu ţin neapărat de brand. De ex: Inundaţii în Ocniţa – Dumnezeu să aibă grijă de oamenii de acolo, sau Suntem solidari cu pompierii care ajută.
Este recomandat ca paginile, mai ales de brand, în general să nu se amestece şi să nu comenteze astfel de evenimente. Pentru că în rândul fanilor îşi vor crea o imagine de slacktivist (care doar prin like şi share crede că schimbă lumea).
În caz că brand-ul respectiv strânge donaţii, în acest caz se acceptă, în celelalte – nu.
#5. Comentariile negative şi răutăcioase
Cum spuneam, fiecare pagină îşi are trollii săi pe Facebook. Astfel paginile ar trebui să interacţioneze cumva cu ei.
Paginile de Facebook sunt un mediu pentru feedback, aici, inclusiv, feedback negativ. Astfel adminii nu ar trebui să şteargă comentariile răutăcioase, sau să pună ban la utilizatori, ci să răspundă în cel mai amabil mod utilizatorului în cauză.
Utilizatorul are anumite frustrări pe care vrea să şi le exteriorizeze, de aceea, este important să purtaţi un dialog cu el. În caz că îl veţi ignora, bana, sau şterge, acesta va căuta alte canale în care să se exteriorizeze, ceea ce ar putea aduce paginii mai mult rău. De ex. Un articol negativ în presă, pe un blog, sau altele. Nu subestimaţi frustrările.
Arătaţi-le fanilor că vă pasă de fiecare comentariu, pozitiv sau negativ.
#6. Nu face altuia ce ţie nu-ţi place
Să presupunem că lucrezi în publicitate, şi ţi-ai instalat Ad Block. La fel, eşti admin la o pagină care postează lucruri care, de obicei, tu le ascunzi din news feed.
Una din cele mai importante reguli de conduită, e ca pagina să aibă conţinut pe care, adminii, l-ar vrea să-l vadă în news feed-ul lor. Dacă se ţine cont de această regulă, atunci şi eficienţa paginii va creşte, şi engagement-ul.