Talibanii scriu mesaje de regret

1013552_10151611083758110_1664340884_n
Foto:Povestea Malalei Yousafzai a atras atenția la nivel mondial după ce a fost împușcată de la o distanță mică, când aceasta se întorcea de la școala din Swat Valley. PC: euronews.com

Liderul talibanilor Adnan Rasheed i-a scris o scrisoare de regret tinerei Malala Yousafzai. Adolescenta a fost împușcată în cap, anul trecut de un grup de oameni înarmați în Pakistan.

În scrisoare Rasheed explică cum a auzit prima data despre Malala. Acesta se afla în inchisoarea Bannu pentru rolul său în tentativa de asasinat, în anul 2003, a fostului președinte pakistanez Pervez Musharraf. Vorbind despre atacul asupra adolescentei, Rasheed spune: “A fost șocant pentru mine, mi-aș dori ca acesta să nu se fi întâmplat niciodată sau te-aș fi avertizat”. El spune că talibanii nu au avut-o drept țintă, pentru campaniile ei pentru educația femeilor. Ei au crezut că Malala scria în mod intenționat împotriva lor și a sistemului islamic pe care doreau să-l stabilească.

Postul de televiziune britanic Channel 4 a anuntat că autorul scrisorii într-adevăr este Adnan Rasheed, deși comandantul superior al talibanilor, a subliniat că aceasta este scrisă personal și nu vine din partea grupului. Rasheed a evadat din închisoare în luna aprilie a anului trecut, împreună cu alți 300 de deținuți.

Scrisoarea cu pricina a ajuns la Malala când aceasta a împlinit 16 ani. Tot în acest timp ea a ținut un discurs la sediul ONU din New York. Tânăra a cerut liderilor mondiali să ofere acces la educație copiilor din jurul lumii. Scrisoare are patru pagini și este scrisă într-o engleză stâlcită. Mai târziu, Rasheed îi cere Malalei să se gândească dacă cazul ei ar fi obținut atenția jurnaliștilor, dacă era atacată de bombe americane. ”Ar fi venit Generalul Kiyani să te viziteze și mass-media din întreagă lume să fie în mod constant cu ochii pe tine?”. La sfârșitul scrisorii acesta îi cere adolescentei să se întoarcă acasă și să adopte cultra islamică și Pashtun, să studieze și să învețe din carte lui Allah, iar puterea pixului să o folosească pentru islam și musulmani. ”

Povestea Malalei Yousafzai a atras atenția la nivel mondial după ce a fost împușcată de la o distanță mică, când aceasta se întorcea de la școala din Swat Valley. În urma incidentului ea a fost transportată cu elicopterul la un spital din Birmingham, Marea Britanie, unde a fost tratat de către o echipă de medici militari. De atunci ea s-a recuperat pe deplin și merge la o școală în același oraș britanic.

Întreaga scrisoare o puteți citi aici.

Sursa: euronews.com

Taguri: #ONU
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *