Băhrinești, satul administrat de 12 primari

Bahrinesti_ADR_Nord_4
Foto:Feodosia Bunescu (dreapta) primărița din satul cu 12 primari PC: adrnord.md

Satul Băhrinești din raionul Florești, numit și “satul cu 12 primari”. Și asta pentru că în fiecare lună din cele 12 ale anului, începând cu 2009, câte un locuitor al satului deține voluntar funcția de primar.

Funcția de primar o poate îndeplini oricine – de la cel mai mic, până cel mai în vârstă, de la deriticătoare la consilier sau chiar viceprimar, astfel localnicii găsesc soluții și înțeleg mai bine cum e să fii la cârma unei localități. Anual, peste 140 de persoane îndeplinesc funcția de primar de sector.

La începutul fiecărei luni, locuitorii selectați au ședință de lucru cu primarul satului, în care sunt informați despre activitatea actuală a administrației locale. De asemenea, în cadrul ședinței sunt stabilite sarcinile ce trebuie îndeplinite de fiecare, care e responsabil de circa 60 de gospodării. Pe parcursul lunii, primarii celor 12 sectoare vizitează cetățenii din comunitate, în special pe cei în vârstă și cei cu dizabilități, și realizează sarcinile ce le-au fost stabilite, formulând concluzii și recomandări ce sunt ulterior comunicate administrației.

În același timp, primarii voluntari au un buletinul informativ ce cuprinde informație relevantă pentru locuitori și descrie activitățile primărei. Pentru luna iulie curent, primarii voluntari au sarcina de a-i informa pe locuitori despre activitățile culturale care vor avea loc la casa de cultură și a promova atelierul de artizanat din cadrul instituției. Anterior, aceștia au colectat fonduri pentru efectuarea unei operații oncologice pentru o fetiță din localitate și au contribuit la amenajarea drumului ce duce spre primărie. “Practica a soluționat problema implicării cetățenilor în procesul decizional și în rezolvarea problemelor comunitare. De asemenea, prin intermediul acestuia, imaginea localității este îmbunătățită, iar comunicarea dintre APL și cetățeni devine mai consolidată”, susține primarul localității, Feodosia Bunescu. În opinia acesteia, practica este una de informare, consultare și implicare a cetățenilor în procesul decizional. Sistemul creat este unul permanent, care se perfecționează continuu, practica fiind una replicabilă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *