ONU: 90% din crimele împotriva jurnaliştilor rămân nepedepsite

criza-economica-limiteaza-libertatea-presei-romania-este-ultima-in-ue-la-acest-capitol
Foto:Tot mai mulți jurnaliști dispar fărp urmă în ultimul deceniu. PC: finantistii.ro

Datele oferite de Organizața Națiunilor Unite relatează faptul că mai mult de 90% din crimele împotriva jurnaliştilor comise în întreaga lume rămân nepedepsite. Anunțul a fost făcut de secretarul adjunct al ONU, Jan Eliasson, spunând că acest lucru șochează și nu poate fi acceptat.

“Atunci când un jurnalist este ucis, cel puţin putem să ne asigurăm că moartea sa este investigată prompt şi că se face dreptate”, a spus oficialul, potrivit serviciului de presă al Naţiunilor Unite. 

La reuniunea specială a Consiliului de Securitate al ONU privind protecţia jurnaliştilor în conflictele armate, Jan Eliasson şi-a exprimat regretul faţă de uciderea a peste 600 de jurnalişti în ultimul deceniu. Conflictul din Siria este unul din cele mai sângeroase pentru reporteri, a spus el, adăugând că 41 de jurnalişti. Și cei care folosesc social media ca instrument de comunicare au fost uciși.

De fiecare dată când un jurnalist este ucis sau intimidat pentru a tăcea, “există o voce mai puţin care să vorbească în numele victimelor conflictului, crimelor şi abuzurile asupra drepturilor omului. Un observator mai puţin al eforturilor de a respecta drepturile şi de a asigura demnitatea umană”, a spus Eliasson, relatează serviciul de presă RIA Novosti.

Totuşi, majoritatea jurnaliştilor şi angajaţilor media sunt ucişi când relatează despre corupţie şi alte activităţi ilegale. Kathleen Carroll, editor executiv al Associated Press şi vicepreşedinte al boardului Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), a spus că, potrivit datelor CPJ, cinci jurnalişti din şase sunt ucişi în propriile oraşe când relatează despre problemele locale, deseori legate de fapte penale şi corupţie.

Patru jurnalişti care au susţinut miercuri discursuri la Consiliul de Securitate al ONU au spus că liderii lumii ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a-i proteja pe jurnaliştii care îşi riscă vieţile în situaţiile de conflict, un corespondent în străinătate cerând chiar măsuri de protecţie similare cu cele de care beneficiează diplomaţii internaţionali.

Sursa: Agerpres

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *