Constituţia Republicii Moldova disponibilă pe AppStore

constitutia
Foto:Aplicaţia este disponibilă în Română şi Engleză

Doi tineri absolvenţi ai Facultăţii de Calculatoare, Filiera Anglofonă, de la Universitatea Tehnică din Moldova, au creat o aplicaţie care a ajuns în topul aplicaţiilor gratuite pe AppStore.

Dan Ursu şi Vladimir Ioniţa au început proiectul de creare a aplicaţiei în iarna 2013, când nu au dormit  două week-end-uri şi au avut maratoane de 48 ore de programare continuă, pentru a realiza aplicaţia cu minim de funcţionalităţi (navigare prin articole, căutare).

Proiectul a fost iniţiat când pe Appstore nu era nicio constituţie, acum mai este una, însă la preţ de 0.99 cenţi.

Constituţia Republicii Moldova

Screenshot al aplicaţiei

Aplicaţia Constituţia Republicii Moldova a fost lansată la 6 iulie 2013, deşi era gata din 28 iunie 2013, procesul de aprobare pe AppStore a durat 8 zile.

Costurile pentru crearea aplicaţiei sunt de 150$, 100$ pentru a o putea plasa pe AppStore, iar 50$ pentru cheltuili mărunte: bancă, transfer, etc.

Constituţia RM este disponibilă doar pe iPhone şi iPod. Creatorul, Dan Ursu, spune că le-ar mai lua câteva nopţi nedormite pentru a fi disponibilă şi pe iPad.

Aplicaţia este în două limbi: Română şi Engleză.

În scurt timp după lansare aplicaţia a ajuns pe locul 6 în topul celor mai descărcate aplicaţii gratuite.

Top aplicaţii gratuite pe AppStore
Top aplicaţii gratuite pe AppStore

Aplicaţia este gratuită şi o puteţi găsi aici: Constituţia RM App

Cine sunt creatorii aplicaţiei?

Din planurile de viitor ale băieţilor este lansarea versiunii pentru Android în următoarele două luni, de asemenea Constituţia Republicii Moldova şi a României să fie în aceeaşi aplicaţie.

Dan Ursu şi Vladimir Ionită sunt absolvenţi ai Facultăţii de Calculatoare de la UTM, filiera anglofonă, specialităţile Informatică şi Microelectronică. Băieţii sunt, de asemenea, olimpici în domeniul de activitate.

Dan Ursu şi Vladimir Ionita, creatorii aplicaţiei
Dan Ursu şi Vladimir Ionita, creatorii aplicaţiei

Vladimir Ionită s-a clasat pe locul 2 la Olimpiada Republicană de Informatică, iar Dan Ursu s-a ales cu menţiune la Olimpiada Republicană de Matematică.

Salariul în IT, este de trei ori mai mare decât media pe ţară, astfel băieţii încurajează elevii să vină la UTM, şi apoi să performeze în IT.

Taguri: #UTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *