“20+5” o nouă formulă pentru reintegrarea tinerilor din diasporă

interviudor
Foto:Despre proiectul DOR ne-a povestit Victor Lutenco, șef BRD.

Biroul pentru Relații cu Diaspora a pregătit pentru această vară o nouă formulă a integrării tinerilor din afara țării: tabăra DOR. Despre aceasta am discutat cu Victor Lutenco, şef al BRD.

#diez1: Pe pagina www.dor.md aveţi un mesaj de susţinere din partea Premierului Iurie Leancă. Acesta este foarte entuziasmat de noul proiect DOR, care va aduce vara aceasta 20 de tineri de peste hotare, înstrăinaţi de ţară, înapoi acasă. Cine din personalităţile publice s-au mai alăturat proiectului?

 VL: Într-adevăr domnul Premier s-a arătat încântat de proiect. Acesta se va implica cu siguranţă nu doar la nivel de mesaj video, dar probabil şi în cadrul unei întâlniri cu participanţii DOR. Sperăm că exemplul prim-ministrului îl vor urma şi alţi miniştri. Interpretul Valy Boghean este deja în echipa extinsă a programului. Pe parcurs se vor implica şi alţii cu siguranţă.

 #diez2: Suntem foarte aproape de deadline, 20 iulie, când doritorii pot trimite formularele de participare. Aveţi deja aplicaţii şi din ce ţări sunt acestea?

 VL: Avem deja destul de mulţi doritori din: Moldova, Italia, Portugalia şi din Franţa. În acest timp apar foarte multe întrebări. Acestea sunt legate de condiţiile participării. Deseori în activitatea noastră ne ciocnim de o frază de la colegii noştri din diasporă: ”La voi în Moldova, ca la voi în Moldova, dar uite la noi, democraţia este democraţie, regulile sunt reguli, etc.” Cred că de data asta vom răspunde şi noi: “Nu ştiu cum la voi, dar la noi în program au fost deja stabilite anumite reguli”.

14762_175383489308822_792964940_n
Vârsta participanților eligibili trebuie să fie cuprinsă între 14-16 ani (împliniți la data de 20 august 2013 inclusiv).

#diez3: Cum veţi distribui locurile între participanţi?

 VL: Există două dimensiuni pe care va trebui să le respectăm. Acestea sunt cotele pentru ţările unde există comunităţi de moldoveni. Ele sunt orientative, dar oricum destul de importante. Nu putem ignora că în spaţiul estic avem un număr mai mare de cetăţeni. Al doilea criteriu este cel de gen. O să ne orientăm să avem un număr egal de fete şi băieţi.

 #diez4: Pentru proiectul pilot din acest an vor fi selectaţi 20 de tineri de peste hotare, care semnificativ au rupt legătura cu ţara şi cinci participanţi din Moldova. Ce calităţi trebuie să aibă tânărul sau tânăra, care vrea să facă parte din familia DOR?

 VL: Asta şi este cea mai importantă calitate –  “să vrea”. Iar atunci când ai o voinţă, trebuie să ştii cum să o demonstrezi. De aceea, acel proiect de promovare a Republicii Moldova, pe care noi l-am cerut ca element de aplicare la program, este creat pentru a demonstra această dorinţă. Chiar vrem să lucrăm cu oameni motivaţi, deoarece vrem rezultate de lungă durată. Am vrea să învăţăm mai multe de la aceste persoane, de exemplu: care au fost cele mai interesante activităţi, cum putem îmbunătăţi programul şi să-l facem mai atractiv pentru persoane mai mici sau mai mari.

998341_171591469688024_835230688_n
Dosarele completate pot fi trimise și pe adresa mariana.rosca@gov.md.

 #diez5: Deci vă doriţi cei mai buni candidaţi care vor avea un rol foarte important pentru dezvoltarea DOR-ului mai departe. Cine face parte din echipa de selecţie?

VL: Vor fi persoane din cadrul BRD, din cadrul ministerelor vizate, în special cele care ne sunt cel mai aproape, cel al Educaţiei şi Culturii, şi neapărat cineva din diasporă.

#diez6: Cum planificaţi să ţineţi legătura cu aceşti tineri pe viitor?

VL: Vom crea un sistem de “Alumni” (absolvenţi) şi îi vom implica pe parcurs în următoarele ediţii ale programului, deja ca educatori, persoane care să ne ajute la anumite elemente de organizare. Noi deja lucrăm acum la un proiectul pentru anul viitor, în care vom avea elementul de limbă engleză, pentru cei care nu mai cunosc atât de bine limba română.

#diez7: În unul din interviurile anterioare povesteşti despre asemenea proiecte peste hotare, unul din cele mai de succes fiind cel din Israel. Voi aţi încercat să faceţi un schimb de experienţă?

VL: Nu doar am încercat, noi chiar i-am contactat şi am avut câteva conferinţe video, unde le-am adresat întrebări concrete. Încercăm să învăţăm din experienţele acumulate. Dar exemplul lor va putea fi practicat deja în faza activă a proiectului DOR, de la anul viitor, deoarece la ei este vorba de un număr mare de persoane, de un impact mare, din punct de vedere economic, în cazul Israelului. Acolo deja a apărut un interes comercial şi sunt stabilite parteneriate foarte active cu agenţii economici. Părinţii deja pot alege pe viitor să-și aducă odraslele în vacanţa de vară acasă în Moldova.

Amintim că deadline-ul aplicărilor este de 20 iulie iar aici puteţi vedea condiţiile de participare. Iată și programul activităților:

Cei ”20+5” participanți vor sta în Moldova timp de opt zile. PC: dor.md
Cei ”20+5” participanți vor sta în Moldova timp de opt zile. PC: dor.md
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *