Barometrului Global al Corupţiei 2013: Moldova ocupă locul doi în Europa

harta_mitei_bbc_54566900
Foto:Harta corupției: Topul ţărilor cu cele mai multe cazuri de dare de mită

La Berlin, 9 iulie 2013, Transparency International a lansat Barometrul Global al Corupţiei 2013 (BGC). Sondajul constată că corupţia este răspândită: 27 % din respondenţi au plătit mită în instituţiile publice în ultimul an.

Peste jumătate dintre participanţi sunt de părere că situaţia corupţiei s-a agravat în ultimii doi ani. Politicienii au cel mai mult de muncit pentru a recâştiga încrederea publicului – în 51 de ţări partidele politice sunt considerate cea mai coruptă instituţie. 27 la sută dintre respondenţi au spus că în ultimul an au plătit mită la contactul cu un serviciu sau instituţie publică.

Din harta interactivă realizată de Transparency International, se observă că Sierra Leone are cel mai mare număr de respondenţi care au recunoscut că au plătit mită – 84%. Ţările cu cea mai joasă rată de acordare a mitei – 1% – sunt Danemarca, Finlanda, Japonia şi Australia. Din Europa au participat 28 de ţări, dintre care cea mai mare rată de acordare a mitei (dintre cele participante la sondaj) a fost calculată în Ucraina (37%), urmată de Republica Moldova (29%) şi Bosnia şi Herţegovina (28%).TI-Md_tab2

Aproape 9 din 10 oameni au spus că ar acţiona împotriva corupţiei.

TI-Md_tab3

Potrivit barometrului în Republica Moldova 64 % din respondenţi consideră că fenomenul corupţiei a sporit în ultimii 2 ani. 2/3 din cei intervievaţi susţin că fenomenul corupţiei este o problemă care afectează serios sectorul public. Faptul că instituţiile de stat sunt capturate de interese private susțin 64% din respondenți. Justiţia şi poliţia sunt considerate instituţiile cele mai corupte în Moldova, ele fiind urmate de Parlament şi partidele politice. 55% din respondenţi consideră ineficiente eforturile guvernanţilor în combaterea corupţiei. Iar alți 54% din respondenţi susţin că oamenii simpli pot contribui la lupta împotriva corupţiei şi circa jumătate din ei sunt dispuşi să denunţe cazuri de corupţie. Totodată 33% din respondenţi sunt gata să accepte preţuri mai înalte, dar să procure bunuri şi servicii de la companii necorupte.

În cadrul Barometrului Global al Corupţiei 2013 au fost intervievate 114 mii de persoane din 107 ţări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *