Republica Moldova în fruntea topului infecțiilor sexuale din Europa

401087_525444860850207_872285390_n
Foto:Infecțiile cu transmitere sexuală îți pot afecta grav viața. PC: facebook.com

Republica Moldova se plasează pe primul loc din Europa la incidența infecțiilor cu transmitere sexuală, potrivit statisticilor TransMonEE. Cele mai răspândite infecții sexuale sunt sifilisul și gonoreea.

În Republica Moldova există încă multe prejudecăți legate de subiectul contracepției. Adolescenții evită să discute despre acest subiect. Prin asta ei sunt lipsiţi de înformațiile necesare despre cum se pot proteja de bolile cu transmitere sexuală.

Clasamentul bolilor cu transmitere sexuală. Sursa
Clasamentul bolilor cu transmitere sexuală. Sursa: TransMonEE.com

Statisticile arată că tinerii moldoveni îşi încep viaţa sexuală, în medie, pe la vârsta de 16 ani. Marea majoritate dintre ei nu au o educație în acest sens. În familie și la școală aceste subiecte rămân tabu. Potrivit datelor Centrului Național de Management în Sănătate, în perioada 2005-2010, au fost înregistrate 1955 de nașteri în rândul fetelor sub 16 ani.Dintre ele, aproximativ 80% sunt din mediul rural. Studiul KAP, realizat de Asociaţia pentru Tineri, în 2003-2012, arată că fiecare al treilea băiat din cei chestionați a avut relații sexuale în perioada vârstei cuprinsă între 10-19 ani, iar la fete, fiecare a 10-a. În același studiu se arată că indicii sunt în creștere în 2012 față de anul 2003 privind contactele sexuale în rândul adolescenților.

Referitor la utilizarea metodelor de contracepție, prezervativul este în topul preferințelor. Astfel, în 2012 prezervativul este utilizat ca metodă de contracepție în proporție de aprox.70% în rândul adolescenților, fiind o creștere nesemnificativă în comparație cu datele din 2003.

Aproape doi din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă nici un simptom vizibil. Infecțiile cu Transmitere Sexuala (ITS) sunt în continuare o prioritate la nivelul OMS deoarece există în continuare o incidență crescută la nivel mondial, unde se estimează că există 340 milioane de cazuri noi de sifilis, gonoree, Chlamidia şi Tricomonas la ambele sexe, cu vârsta cuprinsă între 15-49 ani.

Principalii factori care contribuie la menţinerea unei incidenţe crescute a ITS sunt: comportamentul sexual neadecvat, neutilizarea mijloacelor de protecţie individuală, prezentarea tardivă la medic, autotratamentul incorect, nivel scăzut de responsabilitatea faţă de propria sănătate şi a persoanei din cuplu.

Ai grijă de sănătatea ta!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *