Parlamentul ar putea decreta ziua de 29 iunie zi de doliu național

Dumitru-Matcovschi
Foto:Dumitru Matcovschi PC: infoprut.ro

Parlamentarii au păstrat un moment de reculegere în cadrul ședinței în memoria lui Dumitru Matcovschi, care s-a stins din viață noaptea trecută. Deputatul Ion Hadârcă, a propus ca ziua funeraliilor scriitorilor să declarată zi de doliu naţional.

„Peste noi s-a lăsat o noapte de doliu naţional, a încetat să bată inima poetului Dumitru Matcovschi, este o pierdere grea pentru neam. El a ţinut flacăra demnităţii naţionale. Din anii 70 până în prezent, piesele dramaturgului Matcovschi au fost cap de afiş pentru Teatrul Naţional, are romane traduse în mai multe limbi”, a declarat Ion Hadârcă, preşedintele fracţiunii liberalilor reformatori, în cadrul ședinței Parlamentului.

Deputatul a mai spus că tragicul accident din mai 1989, din cauza căruia, cel mai probabil, i s-a tras şi tumoarea pe creier, a marcat personalitatea poetului.

Eu cred că ziua funeraliilor poetului trebuie declarată zi de doliu naţional şi cred că ar trebui decretată în întreg spaţiul românesc”, a subliniat Ion Hadârcă.

Dumitru Matcovschi s-a stins la vârsta de 73 de ani, după ce s-a aflat mai mult timp la spital, unde a suportat şi o intervenţie chirurgicală pe creier.

Poetul urmează să fie înmormântat sâmbătă în satul său de baștină în satul Vadul-Rașcov, în raionul Șoldănești.

Dumitru Matcovschi a murit miercuri seara, 26 iunie, la vârsta de 73 de ani. Reamintim că pe 14 iunie 2013, poetul a fost supus unei intervenții chirugicale după ce a fost internat cu diagnosticul proces expansiv tumor cerebral de etiologie post-traumatică, ca urmare a acumulării de sânge într-un spital privat din Capitală. Poetul se afla de sub stricta supravegherea a unei echipe de medici reanimatologi şi neurochirugi. Aceștia, însă, erau rezervați în pronosticuri, starea poetului fiind gravă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *