Republica Moldova – exemplu cum nu se poate de făcut

homosexuality-and-the-church
Foto:Libertatea de exprimare mai controlata ca niciodată. PC: studentry.sg

Consiliul Europei a publicat un raport conform căruia unele tendințe ale Moldovei contravin legislației europene. Autorul recomandă și Lituaniei să respecte propunerile

Începând cu anul 2010, Adunarea Parlamentară și Comitetul de Miniștri au adoptat legi cu privire la modul de combatere a discriminării pe criterii de orientare sexuală și identitate de gen. În acest plan au fost sesizate schimbări pozitive ale statelor membre ale Consiliului European.

Membrii Consiliului Europei sunt angajați să reducă discriminarea, să promoveze egalitatea, să înlăture homofobia și transfobia. Republica Moldova, Polonia și Federația Rusă ar trebui să dea executarea deplină a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.

 

Drept contra-exemplu în publicația dată au fost aduse Lituania și Moldova.

În Lituania, a fost propusă o dispoziție privind „protecția valorilor constituționale morale” în Codul Administrativ. Aceasta va sancționa „denegrarea publică a valorilor morale constituționale, principiile familiale stipulate în Constituție și organizarea evenimentelor ce contravin moralei publice” cu o amendă cu valoare de la 1000 până la 3000 de litas (moneda lituaniană). Propunerea a fost respinsă de Comisia de Justiție și de Parlament, dar a fost propusă din nou. A fost adoptată de Parlament în luna mai a anului curent, 2013. Această dispoziție contravine prevederilor organizațiilor europene.

Potrivit documentului european, în Republica Moldova, în anul 2012, consiliile locale din mai multe orașe au adoptat măsuri pentru a interzice orice fel de promovare a drepturilor sexuale. Astfel de măsuri au fost motivate din considerente religioase și teama de o “epidemie de homosexualitate”. Potrivit informațiilor furnizate de către autoritățile moldovene, aceste măsuri locale s-au dovedit a fi în contradicție cu legislația Republicii Moldova și a fost casat de către instanțele de judecată.

Autorul documentului, Mr Håkon HAUGLI, Norvegia, spune că “așteaptă cu nerăbdare informații mai precise referitoare acestui caz și dacă hotărârile de judecată sunt puse în aplicare în mod eficient”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *