Examen medical obligatoriu pentru judecători și candidații la funcția de judecător

Foto:Examen medical obligatoriu pentru judecători PC: realitatea.net

Ministerul Justiției a înregistrat, ieri 20 iunie, „Ordinul cu privire la verificarea stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie privind corespunderea pentru exercitarea funcţiei de judecător”.

Ordinul a fost elaborat de către Ministerul Sănătăţii în coordonare cu Consiliul Superior al Magistraturii, drept urmare a introducerii în anul 2012, de către Parlament, a obligativității verificării stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie

Verificarea stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător și a judecătorilor în funcţie va fi efectuată de către o specializată din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie. Comisia va fi compusă din 4 membri și va emite Certificatul medical în termen de 10 zile de la data examinării dosarului.
Starea de sănătate a candidaţilor la funcţiile de judecător se va verifica pînă la derularea concursului pentru suplinirea funcţiei de judecător, iar în cazul judecătorilor în funcţie – o dată la 5 ani. Candidații examinați care nu vor fi de acord cu decizia Comisiei vor fi în drept să depună o contestaţie, costul căreia o vor achita din cont propriu.

Potrivit ordinului, lista bolilor care nu permit exercitarea funcției de judecător cuprinde: tulburări mentale organice; tulburări mentale şi de comportament induse de consumul de substanţe psihoactive; schizofreniile; tulburări delirante persistente; tulburări schizo-afective; tulburări de afectivitate, tulburări anxios-fobice; tulburare obsesiv-compulsivă; tulburări disociative, tulburări de personalitate; epilepsia cu dereglări psihice (demenţă, tulburare organică de personalitate în epilepsie).

Datele personale privind starea de sănătate a celor examinați vor fi prelucrate doar în strictă conformitate cu prevederile Legii nr.133 din 08 iulie 2011 privind protecţia datelor cu caracter personal

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *