Moldova dorește amânarea datoriilor la gazele naturale

gaz
Foto:Valeriu Lazăr s-a aflat la Moscova pentru a discuta un nou contract de livrare a gazelor. PC: http://centrale-buderus.com.ro/

Luni, 10 iunie curent, vicepremierul pentru probleme economice, Valeriu Lazăr s-a aflat la Moscova pentru a discuta un nou contract de livrare a gazelor.

„Da, am fost la Moscova, da, am discutat, dar subiectul în discuţie nu a fost contractul – este vorba de un nou contract cu Gazprom privind condiţiile de livrare a gazelor ruseşti”, a declarat Valeriu Lazăr.

Acesta a mai adăugat ,,noi avem obiectivul pe termen scurt, imediat, restructurarea sectorului termoenergetic din municipiul Chişinău. El este foarte important pentru că el înseamnă circa 40 la sută din consumul de gaze naturale şi cam 30 şi ceva la sută din datoriile istorice. De aceea am fost la Moscova să le prezentăm colegilor de la Gazprom împreună cu echipa energetică a Băncii Mondiale. Le-am expus poziţia noastră despre cum vedem noi restructurarea sectorului termoenergetic şi cum vedem noi pe lanţ restructurarea datoriilor Termocom – CET-uri, MoldovaGaz – Gazprom.”

Totodată, vicepremirul a subliniat ,,vrem ca întreprinderea care va rezulta din fuziunea CET-urilor şi Termocom-ului, iar această întreprindere va avea drept cel mai mare şi aproape unic creditor MoldovaGaz, pe lanţ Gazprom-ul. Le-am propus să restructurăm această datorie pe o perioadă de 15 ani în anumite condiţii.”
În interviul acordat pentru Europa Liberă, acesta a afirmat că discuţiile de la Moscova cu Gazprom nu s-au încheiat cu un rezultat concret, dar negocierile sunt un „proces continuu”.

Sursa: Europa Liberă

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *