Moldoveanul care dezvoltă aerodromurile din Sudanul de Sud

Foto:Victor Ciobanu - arhitectul aerodromurilor sud-sudaneze PC: facebook.com/ONUMoldova

Căpitanul Victor Ciobanu este primul ofiţer al Armatei Naţionale care a primit, la 24 august 2012, mandat ONU pentru Sudanul de Sud la funcţia de ofiţer de stat major pentru operaţii aeriene, se arată pe site-ul Națiunilor Unite în Moldova.

Înainte de fi detaşat în oraşul Bor, din Sudanul de Sud acolo unde,  căpitanul moldovean a susţinut o instruire de specialitate pentru operaţii aeriene, specifice misiunii pe care urma s-o execut în Uganda. Apoi au urmat alte două săptămîni de pregătire în capitala Sudanului de Sud. După programul de pregătire – intensiv, finalizat cu testări – căpitanul Ciobanu a fost detaşat în oraşul Bor, acolo unde, de mai bine de şapte luni, îşi desfăşoară activitatea într-o echipă multinaţională.

Acum căpitanul Victor Ciobanu îşi aminteşte că, la prima întîlnire cu aeroportul din Bor, a fost încercat de dorinţa de a-l închide „pentru că nu se respecta nici o măsură de siguranţă aici”. Noroi peste tot. Gropi, iarbă deasă ca peria, cioturi de copaci tăiaţi în stînga şi în dreapta pistei, animale care păşteau în preajmă se plimbau ca pe bulevard şi se adăpau din bălţile formate pe pista de aterizare-decolare. Imaginea era descurajantă, mai ales, pentru cel care avea misiunea să urmărească respectarea regulilor de securitate în aerodrom.

Atmosfera deprimantă a locului însă nu l-a debusolat şi nu l-a demoralizat pe căpitanul Ciobanu, din contra, l-a pus pe treabă. A schiţat un plan propriu de renovare a aeroportului, a mers cu el la şef pentru aprobare şi, cu acceptul acestuia, a muncit mai departe. Obiectivul general al proiectului consta în reabilitarea infrastructurii aeroportului, cu investiţii minime, extinderea suprafeţei locului de parcare a aeronavelor cu 30 la sută şi poziţionarea staţiei de alimentare într-un perimetru mai sigur.

Totuşi, primul lucru pe care s-a apucat să-l facă a fost curăţarea teritoriului adiacent pistei, a urmat plombarea pistei şi îngrădirea spaţiului aeroportului. Astfel, s-a îmbunătăţit planeitatea pistei şi, implicit, confortul pasagerilor în momentul în care aeronavele desfăşoară operaţiuni de aterizare sau decolare. „Acum, pe această pistă pot opera aeronave de orice capacitate”, recunoaşte mulţumit ofiţerul moldovean.

1002_175681689261279_659168019_n

Căpitanul Ciobanu şi-a propus o perioadă minimă de execuţie a proiectului său: „Cu toate lucrările de renovare, ne-am încadrat în mai puţin de o lună”. În acest timp, ofiţerul a reuşit să pună în funcţiune, cu puterile proprii, turnul abandonat care includea aparataj de aviaţie în sumă de circa 600 000 dolari SUA, aflat la un pas de casare. „Am reparat sistemul hidraulic care îl ridica şi am pus în funcţiune sistemele radio de monitorizare a traficului aerian şi staţia meteorologică. La final, am schimbat amplasarea acestuia pentru o vizibilitate mai bună”, povesteşte căpitanul. Suplimentar, a instalat două mîneci de vînt care oferă piloţilor informaţii vizavi de direcţia şi intensitatea vîntului. În tot acest timp, lucrările de renovare nu au perturbat traficul aerian.

Caietul de sarcini întocmit de căpitanul moldovean aflat în misiune ONU a fost analizat pînă în cele mai mici detalii, înainte să fie pus în aplicare, astfel încît investiţiile să fie minime. Datorită entuziasmului, curajului, spiritului întreprinzător şi contribuţiei substanţiale, materiale şi morale, la dezvoltarea aviaţiei sud-sudaneze, căpitanul moldovean s-a făcut apreciat în rîndul colegilor de echipă.

312269_175681725927942_2139654421_n

Recent, Victor Ciobanu a primit o ofertă pentru altă funcţie în securitatea zborului, secţia aviaţie, în capitala Sudanului de Sud pe care nu a acceptat-o deocamdată, afirmând că nu a finalizat proiectul început în Bor.

În prezent, 11 militari din cadrul Armatei Naţionale activează în calitate de observatori militari şi ofiţeri de stat major în componenţa operaţiunilor şi misiunilor ONU în Coasta de Fildeş, Liberia, Sudanul de Sud şi Kosovo, iar un ofiţer din Ministerul Apărării al Republicii Moldova activează la New York, SUA, în cadrul Departamentului ONU pentru Operaţiuni de Menţinere a Păcii. Din 2003 pînă în aprilie 2013, 77 de militari moldoveni au participat în misiunile ONU de menținere a păcii.

Taguri: #ONU
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *