Ce cred părinții din jurul lumii despre copiii lor?

brightgreenscotland-org
Foto:Părinții din America vor să crească ”genii”. PC:brightgreenscotland.org

Dacă ați întreba mamele din SUA ce cred despre odraslele lor acestea ar spune că ele cresc mici genii. Diferența dintre părinții americani și cei din Europa este că cei din urmă sunt mult mai relaxați atunci când vine vorba de capacitățile intelectuale ale copiilor lor.

La așa concluzii au ajuns oamenii de știință de la Universitatea din Connecticut.

De asemenea americanii sunt mult mai probabil să se concetreze asupra unor calități ca inteligența și activitățile cognitive ale copiilor. Aceștia se feresc de calificativul ”fericit” sau să-i descrie ca fiind copiii ”ușori” în relația părinte-copil. Oamenii de știință spun că această obsesie nicidecum nu favorizează la creșterea inteligenței copiilor.

Sara Harkness și Charles M. Super autorii studiului au luat drept reper părinții din Statele Unite și Olanda. Dacă primii aleg să dedice un anumit număr de ore fiecărui copil, atunci părinții din Olanda dedică întregii familii câteva ore petrecute împreună. Cele mai mari provocări pe care le întâlnesc părinții americani apar atunci când ei încearcă să creeze un orar bine pus la punct pentru copii lor atunci când vine vorba de somn sau mâncare. Orarul trebuie urmat cu strictețe, altfel apare o diferență prea mare între timpul acordat celorlalte activități și odihnei. Părinții din Europa spun că nu prea se concentrează la numărul de ore și încurajează micuții să se odihnească cât au nevoie, folosindu-se și ei de această mică libertate.

Pe lângă Statele Unite și Olanda în studiu au participat 60 de familii din șase țări diferite. Una din sarcinile pentru părinți era ca aceștia să alcătuiască o listă de calificative pentru copiii lor. Dacă părinții din America s-au concetrat mai mult asupra adjectivului ”inteligent”, europenii s-au grăbit să descrie copii lor ”fericiți”, ”ușor de educat” și chiar ”echilibrat” în Italia. Aceștia chiar și-au descris copii ”simpatici”.

Autorii studiului comentează că aceste rezultate ne prezintă foarte bine imaginea culturală și ce înseamnă să fii copil în fiecare din aceste țări. Iar contrastele din cele două sisteme sunt descrise foarte bine în cartea ”Bringing up Bebe”, în care o mamă americancă, care locuiește în Paris, înțelege că un copil ca să se joace în liniște are nevoie de mai puține activități planificate și mai mult timp liber pentru realizarea lor.

Concluzia sondajului ne atenționează că aceste rezultate diferă atât de mult, deoarece părinții din SUA lucrează mai mult ca cei din Europa, poate de aceea ei cred că succesul constă în primul rând în inteligența copilului. În schimb țări ca Suedia și Olanda se bucură de lungi concedii de maternitate și multe alte benefii, care probabil le permit să petreacă mai mult timp cu odraslele acasă.

Vedeți toate rezultatele sondajului pe The Atlantic.

Taguri: #europa
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *